Yom Dergisi Hakk�nda - T�rk Birli�i

Asukköklü’nün Notlar�

YOM’un Yeni Say�s� Hakk�nda

Prof. Dr. Fethi GED�KL�

YOM Türk Dünyas� Kültür Dergisinin K�� 2012, Say�. 25’de yer alan “Redaktörden” ba�l�kl� yaz�m� takdim ediyorum:

“YOM Türk Dünyas� Medeniyyet Dergisi” 2005’te Azerbaycan�n ba�kenti Baküde yay�nlanmaya ba�lad�. 2009 y�l�yla birlikte, 13. say�s�ndan itibaren ise �stanbul’da yay�n hayat�na devam etti.  Y�lda mevsimli olarak 4 say� ç�karmaya cavrad���m�z dergimiz �imdi 25. say�s�na varm��t�r. Türkiyede dergi ç�karman�n ne demek oldu�unu bu i�e te�ebbüs edenler bilir; bu i�e hiç heves etmemi�lerin ise bu çetinli�i anlamalar� mümkün de�ildir. E�er büyük sermaye sahibi de�ilseniz ve reklam geliriniz yoksa salt okuyucuya güvenerek dergi ne�retmek neredeyse imkans�zd�r. Küreselle�me denilen yeni dünya düzeni ve ileti�imin ça��m�zda ula�t��� muazzam boyut küçük, samimi, idealist dergilerin ya�amas�na uygun bir ortam de�ildir. Okunacak o kadar fazla yaz�l� nesne var ki insanlar okumamay� seçiyorlar belki de. Ba�ka elveri�sizlikler yan�nda ç�kard���n�z derginin bu bolluk içinde dikkat çekmesini sa�laman�n, onun okutmay� ba�arman�n ne denli güç oldu�u herhalde ortadad�r.

Bu �artlar alt�nda bugüne dek a��r aksak da olsa y�lda dört say� olarak ç�kard���m�z dergimizi 2012 y�l�ndan ba�layarak bir y�lda yaln�z iki say� yay�nlamay� kararla�t�rd�k.

Bugüne kadar oldu�u gibi bundan sonra da yazarlar�m�z�n, ayd�nlar�m�z�n, okuyucular�m�z�n dergimize olan ilgisinin artarak devam edece�ini umuyoruz.  Bu umuyla size yine ilgi çekici bir dergi haz�rlad���m�z� bildirmek istiyoruz.

Burada haber verelim ki, Genel A�daki http://yomdergisi.com adresinden YOM’un eski say�lar�n�n pdf biçimine dünyan�n her yan�ndan ula��labilir. Böylece YOM fiziki olarak ula�t��� okuyucudan çok daha fazlas�na elektronik yolla ula�acakt�r diye dü�ünüyoruz.

Herhangi bir �ekilde dergimizi gören, okuyanlardan onu arkada�lar�na ve dostlar�na da tan�tmalar�n�, yayg�nl�k kazanmas�na yard�mc� olmalar�n� rica ediyoruz. Dergimiz dilimizin çe�itli �ivelerini konu�an dünyan�n her kö�esindeki mensuplar� aras�nda bir ileti�im oda�� olma hedefindedir. Onda Ka�gardan, Altaydan, Tuvadan, Astanadan, Ta�kentten, A�kabaddan, Baküden, Tebrizden, Kerkükten, K�br�stan, Üsküpten, Komrattan, Kazandan, Ufadan, Derbentten, �stanbuldan sesler, rayihalar, rüyalar, fikirler, ülküler, projeler, renkler vard�r. Bunlar�n ço�almas�, birbirine ko�ulup birbirini beslemesi, bayla�t�rmas�, gürle�tirmesi, büyütmesi en büyük dile�imizdir. Ad�n� çekti�imiz bu yerlerde bar�� olsun, dostluk olsun, refah olsun, bayram olsun istiyoruz. Sadece buralarda de�il bütün dünyada karde�lik olsun, halklar birbirini daha yak�ndan tan�s�n ve kayna�s�n. Kimse tabii ölüm d���nda bir sebeple hayat�n� yitirmesin. YOM da kendi çap�nda bu yüksek gayeye hizmet etsin!

Böylece tam da dergimizin ismine yak���r bir �ekilde hay�r duada yani “yom”da bulunmu� olduk. Dileriz gerçekle�ir. Amin.

YOM’un bu say�s�na katk�da bulunan yazarlar ve yaz�lar� �unlard�r:

Yusuf GED�KL� ●Hun Türkçesi Üzerine Ara�t�rma ve �ncelemeler - 16: Avrupa Hunlar�na Mensup Baz� Boy Adlar�n�n Köken ve Anlamlar�;

Ziyafət QASIMOVA Azerbaycan Türkçesinde Akrabal�k Terimleri Üzerine;

BEKTUR�ANOVA J. M. ●  Mәtіntanuvd�ŋ özektі mәselelerі;

AHATОVA Nursaulе ● S�r�m Datul� Еsіmіmеn Baylan�st� J�rlan�an Qadir Mirza Əliydіŋ “Tariyhiy Tоl�an�s” Ölеŋі Jay�nda;

�UVKAN Aliya ● QR Jal�an Tölem Kartоçkalar�n Jasav Men Paydalanuv Ü�іn Q�lm�st�q Javapker�іlіkke Tartuv (QR QK 207 Bab�);

SULTAN�AL�YEVA Rita ● Diyalog-detal’d�ŋ keyіpker harakterіn tan�tuvda�� rölі.

Vefeyat bölümünde ise genç ya�ta öbür dünyaya gitmeyi seçen �ran Türklerinden Ali Sabri Siyamek an�l�yor.