Rusya'n�n Yeni Kafkasya Plan� ve Azerbaycan Senaryolar�....!!!! - T�rk Birli�i

Rusya'n�n Yeni Kafkasya Plan� ve Azerbaycan Senaryolar�....!!!!

RUSYA’NIN YEN� KAFKASYA PLANI VE AZERBAYCAN SENARYOLARI….!!!!!!

Rusya Federasyonu’nun özellikle son seçimle Vladimir Putin’in devlet ba�kan� seçilmesi sonras�nda, Çarl�k Rusya’s�n�n tozlu emperyalist i�gal haritalar�n� d�� politik hedefleri aras�nda ön s�raya alm�� gibi gözüküyor….!!!! Tarihsel geçmi� süreçte oldu�u gibi bu tozlu haritalar�n ilk hedefi Kafkasya’n�n tamam�n� ne pahas�na olursa olsun i�gal etme paranoyas� kronikle�ir gibi görülmekte…!!!!  Rusya ; Öncelikle Federasyon içerisinde bulunan Özerk Cumhuriyetlerin temel dinamiklerini kendi emperyalist politikalar� çerçevesinde nizamlam�� durumda..!!! Ard�ndan Ukrayna’da yap�lan seçimlere gayri hukuki destek ve Rusya yanl�lar�n�n  yönetime gelmesine verilen her türlü deste�in yan�nda, di�er yandan dünyan�n çe�itli ülkelerinde ya�ayan Slav kökenli insanlar� ülke nüfusuna dahil etmek üzere yap�lan, te�vikli ve destekli planlamalar�n yan�nda, Federasyon içerisinde ya�ayan di�er ba��ms�z devletler toplulu�u ülkelerine kar�� al�nan sert tedbirler bu ülke vatanda�lar�n�n da Federasyondan göç etmelerine neden olmu� ve Rusya’n�n içerisinde a��r� bir Slav Milliyetçili�i, �rkç�l��� yükseli� trendine geçmi� gibi gözükmekte….!!! Bunun yan�nda �srarla ve h�rsla yürütülen eski SSCB ülkeleri ile askeri ve ekonomik i�birli�ine yönelik çal��malar…!!! Ayr�ca bölgedeki enerji kaynaklar�n� tek elde tutma çabalar� ve buna ba�l� ac�mas�z emperyalist uygulamalar�…!!! Bütün bunlar k�lavuz istemeyen görünen köyün ta kendisi de�il mi….? ��te bu ba�lamda son dönemlerde Rusya federasyonu, Ukrayna istedi�i ve arzu etti�i ülke yönetimini tesisine önemli tesiri olmu�. Ard�ndan Rus Oligar�izmi olarak bilinen ileri uc çeteleri sayesinde ise Gürcistan’daki seçimleri de hedefleri do�rultusunda sevk ve idare ederek �ekillendirmi�tir…! Bu Oligar�izmin nefes borusu beyaz ay�n�n pençesinde de�il mi….!!!! Bu Gürcistan seçimlerinden sonra belki de daha önce sava�arak kopartt��� Apazya ve Güney Osetya ile Gürcistan aras�nda yeni birliktelik formülleri te�kil ederek mevcut bu krizi kendisi ç�karmas�na ra�men ta�eronlar� vas�tas�yla kendi milli ç�karlar� do�rultusunda hallettirerek ve Gürcistan halk�n�n bir nebze kronikle�mi� bu sahadaki problemlerine derman olabilecek olu�umlara girerse �a�mamak laz�m…!!! Bunu Gürcistan halk�na önceki yönetimlerin ba�ar�s�zl���n� if�at göstermek maksad�yla da yapabilece�ini tahmin etmek zor olmasa gerek…!!!! Evet bu anlat�lanlar co�rafyan�n bu k�sm�na kadar. Peki ard� s�ra…..!!!! Ard� s�ra,Rusya’n�n  uzun zamanlard�r Azerbaycan ile yürüttü�ü münasebetlere bak�lacak olursa yava� yava� kendisini gösterir gibi gözükmekte..!!!! Rusya’n�n; Azerbaycan ile Ermenistan aras�ndaki itilafta net bir �ekilde görülen Ermenistan tarafl�l���n� görmeyen gözler kesinlikle kör olmu�tur demek  bu meselenin tarifnamesine verilecek en büyük örnek olarak gözükmekte…!!!! Acaba Slavizm’in yeni hedefi Azerbaycan m�…? Rusya’n�n bütün bu sinsi siyasetinin perspektifi Ermenistan’� a��r� derece silahland�rmas�yla görünen köyün adresine k�lavuz de�il mi? Rusya’n�n belki de Gürcistan’daki gibi Azerbaycan kökenli Rus ve di�er ülke  vatanda�l�klar�na sahip olan,bu  birden çok Oligark’a Gürcistan’da oldu�u yeni senaryo talimatlar� verilmi� olabilir mi? Olabilir gibi gözüküyor galiba…? Bu Oligark’lar�n bacas�ndan kötü yemek kokular� ç�kt���n� ifade edenleri etraftan duyar gibi oluyoruz galiba…!!!!Rusya bir yandan ; Azerbaycan ile Ermenistan ili�kilerinde sözde arabulucu gibi insiyatif yürütürken , di�er taraftan aba alt�ndan Azerbaycan’a sopa göstermeye devam etmekte…!!Rusya ayn� zamanda 9 Aral�k’ta kullan�m anla�mas� sona eren, Gabele Radar Üssü’nü bahane ederek ortaya ç�karmaya çal��t��� ve devreye koymaya çal��t���  yeni Azerbaycan senaryolar�na h�z vermi� gibi gözükmekte….!!!  Rusya bu yeni senaryolar�n� Oligar�izim ve holiganizim gibi temel esaslarda Azerbaycan içerisinde ve d��ar�s�nda, iç ve d�� i�birlikçileri ile icra eder gibi sinyaller vermekte…!!!! Rusya’n�n bu bögedeki temel rakipleri, her ne kadar global aktörler olarak  görülse de, asl�nda tarihi,sosyolojik ve kültürel olarak Azerbaycan’�n kan ba��n�n bulundu�u bütün Türk Dünyas� ve halk�d�r..!!! Belki de bu halk�n yönetimlerinin bu �uur ve �iar� tam manas�yla bu istikameti fark edememi� görünse bile böyle bir senaryoda k�yamet kopacak gibi gözükmekte…!!!!! Bu millet Kafkasya’ da yeni bir yüz y�ll�k i�gal senaryosunu kald�racak durumda de�il ve olmasa gerek…!!!! Rusya 10 Aral�k 2012’de Gabele Üssü faaliyetini tamamen durdurdu�unu da ilan etti. �imdi Gürcistan örne�i üzerinden yola ç�karsak, acaba Karde� Azerbaycan’da yeni bir kar���kl�k ve �ekillenme senaryolar� m� tezgahlanmakta…!!! Belki de bu senaryolar�n ard�ndan ortaya ç�kabilecek yeni yönetimlerin elini güçlendirmek için Azerbaycan’�n Yukar� Karaba� d���nda i�gal edilmi� �ehirlerinin yeni formüllerle iade edilmesi ve Yukar� Karaba�’�n yeni ve Ermenistan lehinde özer veya tam otonom modellerle �ekillenmesi hesaplar� m� ön plana ç�kmakta..!!!! Bura da can Azerbaycan halk�n�n bir sözünü vurgulamak isterim (Bilmek olmaz, bakak görek)  !!!! Tabiat�yla bu senaryoda i�gal edilmi� baz� Azerbaycan �ehirlerinin geri verilmesiyle, Azerbaycan halk�n�n gönlü al�narak eski yönetimlerin suçlanmas� da as�l hedef senaryo olarak ta gözükmekte…..!!!!